Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

DEHUKAM - Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

DEHUKAM ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

YOKSULLUĞA SON

“Yoksulluğun tüm biçimlerini her yerde sona erdirmek”.


Bu hedef, yoksulluğun ciddi ölçüde azaltılmasını amaçlamaktadır. 2030 Gündemi yoksulluğu, temel ihtiyaçların karşılanamadığı ve insana yakışır bir yaşam için gerekli maddi ve manevi temel unsurlara erişimin ciddi şekilde kısıtlandığı bir durum olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle, ilk sürdürülebilir kalkınma hedefi olan yoksulluğun ortadan kaldırılması, tüm sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması ve buna bağlı olarak DEHUKAM’ın Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisini gerçekleştirebilmesi için tartışılmaz bir ön koşuldur. Alt hedefler arasında yoksul ve savunmasız insanların iklim değişikliğine uyum sağlamalarına yardımcı olmak ve herkesin ekonomik ve doğal kaynaklara eşit erişimini sağlamak yer almaktadır.


Tüm doğal yaşam ve ekonomik faaliyetler, bozulmamış doğal kaynaklara ihtiyaç duyduğundan temiz okyanuslar, temiz içme suyu, temiz hava, verimli toprak, biyoçeşitlilik vb. yoksulluk riski ile çevresel koşullar arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Küresel koşullara bakıldığında bu durum açıkça görülmektedir: dünyanın yoksul bölgelerindeki ailelerin ve küçük toplulukların geçim kaynakları genellikle çiftçilik gibi kendi kendine yeterlilik biçimleriyle sağlanmaktadır.


Bu tür ekonomik faaliyetler doğrudan sağlıklı ekosistemlere ve biyoçeşitliliğin, özellikle de suyla bağlantılı biyoçeşitliliğin korunmasını temin eden istikrarlı bir iklime bağlıdır. Dolayısıyla DEHUKAM, sağlıklı bir çevre, dünya çapında istikrarlı gelir ve sosyal birliktelik çalışmalarına katkı sağlayarak barış ve iş birliği için faaliyetler gerçekleştirecektir.

AÇLIĞA SON

Açlığı bitirmek, gıda güvenliğine ve iyi beslenmeye ulaşmak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek”.


“Açlığa Son” başlıklı sürdürülebilir kalkınma amacı, dünyada açlığa son vermeyi ve tüm insanların yıl boyunca besleyici ve güvenli gıdaya erişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Üreticilerin üretken kaynaklara erişimi garanti altına alınmalıdır. Daha fazla nüfus artışı göz önüne alındığında, balıkçılık ve deniz ticareti taşımacılığı yoluyla verimlilik ve ürün elde edilmesi sağlanmalıdır. Deniz kaynaklarının adil dağılımı da bunun bir parçasıdır.


Bu amaç ışığında DEHUKAM, kaynaklara erişimi sağlamak gayesi ile, gemi ve denizciliği kapsayan birçok anlaşma aracılığıyla, deniz ticaretinin emniyetli, güvenli ve erişilebilirliğini sağlamak için etkili platformlar oluşturmaktadır. Mal taşımacılığı yöntemleri arasında en uygun maliyetli ve yakıt tasarrufu gerçekleştirilebilen deniz taşımacılığı, açlığa son vermek için kaynakların ulaşımında oldukça tercih edilmektedir. SKA 2 altında DEHUKAM, temel malzeme, mal ve ürünlere erişimin artması adına deniz ticaretine ilişkin çalışmalar gerçekleştirerek bu amaca katkıda bulunmaktadır.

SAĞLIK VE KALİTELİ YAŞAM

“Sağlıklı ve kaliteli yaşamı her yaşta güvence altına almak”.


Sağlık, yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Eğer sağlıklıysak okula gidebilir, okuyabilir veya çalışabilir, para kazanabilir ve boş zamanlarımızı dilediğimiz gibi düzenleyebiliriz. Tersine, stres, iş ve hatta yoksulluk ve yetersiz beslenme sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sağlık önemli bir faktördür ve diğer şeylerin yanı sıra yoksullukla mücadele için gerekli bir temeldir.


Bu amaç ışığında DEHUKAM, güvenli bir deniz ulaşım ağı sağlayarak, denizde kirliliği ve karbon salınımını önleyerek, gelişmekte olan ülkelerde sağlık finansmanını artırarak ve sağlık iş gücünü destekleyerek deniz sağlığına destek sağlamaktadır.

NİTELİKLİ EĞİTİM

“Kapsayıcı ve eşitlikçi kaliteli eğitimin sağlanmasını ve herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatlarının teşvik edilmesi”.


SKA’lar içerisinde dördüncü amaç,, erken çocukluk, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim, teknik ve mesleki eğitim gibi her düzeyde kapsayıcı ve eşitlikçi kaliteli eğitim sağlamayı taahhüt etmektedir. Cinsiyet, yaş, ırk, etnik köken ve engelliler, yerli halklar, göçmenler, çocuklar ve gençler, özellikle de savunmasız durumdakiler ne olursa olsun tüm insanlar, fırsatlardan yararlanmak ve topluma tam olarak katılmak için gereken bilgi ve becerileri edinmelerine yardımcı olacak yaşam boyu öğrenme fırsatlarına erişebilmelidir.


Birçok ülke yetersiz eğitim altyapısı, öğretmen açığı ve yetersiz öğretmen eğitimi gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Teknoloji eğitim fırsatlarını genişletirken, eşitsizlikleri de artırmış, özellikle marjinal ve düşük gelirli topluluklarda milyonlarca insanı eğitime erişimden yoksun bırakmıştır. 

TOPLUMSAL ÇİNSİYET EŞİTLİĞİ

“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi”.


Bu amaç kapsamında, çocuk yaşta evlilik ve kadın sünneti gibi zararlı uygulamaların önlenmesi için çaba gösterilmektedir. Ayrıca, kadınların kamusal hayata ve yönetici rollerine katılımında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması da kilit bir hedeftir. Ancak istatistiklere göre mevcut hızda bu 176 yıl sürecektir. Pek çok kadın hala cinsel sağlık ve üreme sağlığı üzerinde kontrol sahibi değildir ve kadınlara yönelik şiddet devam etmektedir. Önyargılı sosyal normlara meydan okumak, zararlı uygulamaları ortadan kaldırmak ve ayrımcı yasaları değiştirmek için acil eylem alınması gerekmektedir. Kadınların liderlik rollerinin artırılması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yapılan yatırımlar ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde hayati önem taşımaktadır.


Bu amaca ulaşmak için önyargılı sosyal normların değiştirilmesi ve ayrımcı yasaların yürürlükten kaldırılmasına yönelik güçlü ve sürekli taahhütlere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Kadınların liderlik ve karar alma süreçlerindeki rollerinin güçlendirilmesi ve ulusal, bölgesel ve küresel ölçeklerde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yatırımların yeterli düzeyde artırılması en önemli önceliklerdir. Bu amaç doğrultusunda DEHUKAM, denizcilik sektöründe kadınlara yönelik üst düzey teknik eğitimleri destekleyerek ve paylaşarak, kadınların denizcilik idarelerinde, limanlarda ve denizcilik eğitim enstitülerinde kariyer gelişim fırsatları için belirlendiği ve seçildiği bir ortam yaratarak toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlendirilmesini teşvik etmektedir.

TEMİZ SU VE SANİTASYON

“Herkes için su ve sanitasyonun erişilebilirliğini ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak”.

Milyarlarca insan temiz su ve sanitasyona erişim hakkından yararlanamadığı için, bu hedef herkes için su ve sanitasyonun erişilebilirliğini ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak adına sunulmuştur.


Güvenli içme suyu, sanitasyon ve hijyen 2022’de hala milyarlarca insan için ulaşılamaz durumdadır. İstatistiklere göre, 2.4 milyar insan su sıkıntısı çeken ülkelerde yaşıyor, 2.2 milyar insan güvenli bir şekilde yönetilen içme suyundan, 3.5 milyar insan güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyondan, 2.2 milyar insan temel el yıkama tesislerinden yoksun ve iç sulak alanlara bağımlı türlerin %81’i 1970’ten bu yana azalmış durumda.


DEHUKAM, özellikle su kalitesi, atık su yönetimi ve güvenli yeniden kullanımın iyileştirilmesi ile su ve sanitasyon yönetiminde yerel katılımın desteklenmesi amaçlarına yönelik birden çok projeye katkı sağlamaktadır. Bu projeler içerisinde, su yönetimi konusunda koordineli küresel eylemde bulunulması, iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki etkilerinin ele alınması ve ortak suların daha iyi yönetilmesi gibi çözümler DEHUKAM’ın katkılarıyla ele alınmaktadır.

ERİŞİLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ

 “Herkes için karşılanabilir, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye erişimi sağlamak”.

2022 yılında, küresel elektrik erişimi, özellikle COVID-19 ve Ukrayna çatışmasından kaynaklanan kesintiler nedeniyle, son on yılda ilk kez azalmıştır. Enerji yoğunluğu ve yenilenebilir enerji büyümesindeki iyileşmelere rağmen, gelişmekte olan ülkelerde temiz enerjiye yönelik uluslararası finansal akışlar yetersiz kalmaktadır. Mevcut oranla, 2030 yılına kadar 660 milyon insan hala elektrikten yoksun olacak ve 1,8 milyar insanın temiz yemek pişirmeye erişimi olmayacaktır.


Denizcilik sektörü ve DEHUKAM, özellikle enerji verimliliği konusunda SKA  7’nin gerçekleştirilmesinde önemli bir role sahiptir. DEHUKAM, 2030’a kadar enerjiye evrensel erişimi sağlamak için elektrifikasyon çabalarını hızlandırmanın, yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmanın, enerji verimliliğini geliştirmenin ve destekleyici politikalar ve düzenleyici çerçeveler oluşturmanın önemini gerçekleştirdiği programlar ile vurgulamaktadır.


DEHUKAM projelerinden bazıları, petrol ve gazın deniz yoluyla taşınmasını düzenleyen uluslararası yönetmelikler ve enerji verimli deniz taşımacılığını teşvik edecek girişimlerin belirlenmesi ile ilgilidir. Bu kapsamdaki çeşitli düzenlemelerin uygulanmasının teşvik edilmesi, bu özel SKA’yı destekleyecektir.


Enerji yönetimi,kârlılığı artıran enerji verimli ve çevre dostu deniz taşımacılığı için kilit bir araçtır. DEHUKAM, düşük karbonlu denizcilik, enerji verimliliği ve yenilenebilir okyanus enerjisi kaynaklarına odaklanan denizcilik enerji yönetimi eğitimi ve araştırmaları alanındaki uzmanlığıyla bu hedefe katkıda bulunmaktadır. 

İNSANA YAKIŞIR İŞ VE EKONOMİK BÜYÜME

“İstikrarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekoomik büyümeyi, tam ve üretken istihdamı ve herkes için insans yakışır işleri desteklemek”.

Denizcilerin refahı için duyulan endişe, özellikle denizcilerin problem yaşadığı yorgunluk, adil muamele, sorumluluk ve tazminat gibi konularda devam eden çalışmalarda görülmektedir. Bu amaç ışığında, denizcilere yönelik sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlik koruması ile ilgili çeşitli konular DEHUKAM bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler ve çalıştaylarda ele alınmaktadır.


DEHUKAM’ın denizcilik ve okyanus alanındaki eğitimleri, denizcilerin, balıkçıların ve liman çalışanlarının haklarının korunması ve geliştirilmesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. 2006 Denizcilik Çalışma Sözleşmesi de dâhilolmak üzere ILO Sözleşmeleri ve Tavsiyeleri gibi denizcilik Sözleşmelerinin onaylanması ve uygulanması, denizcilik, balıkçılık, limanlar ve okyanus sektörlerindeki cinsiyet uçurumunun ele alınması ve eşit değerdeki iş için eşit ücret sağlanması da dâhil olmak üzere, denizcilik sektöründe kadınların teşvik edilmesiyle özellikle ilgilidir.


Amaç 8’e yönelik ilerleme, ticari gerilimler, gelişmekte olan ülkelerde artan borçlar, çatışmalar ve jeopolitik gerginliklerden kaynaklanan ve toplu olarak küresel ekonomik büyümeyi tehdit eden sorunlara maruz kalmıştır. Son yıllarda kadınlar ve gençler daha yüksek işsizlik oranlarıyla karşı karşıya kalmıştır. Kayıt dışı istihdam, 2023 yılında kayıt dışı işlerde çalışan 2 milyardan fazla işçinin sosyal korumadan yoksun olması nedeniyle önemli bir küresel sorun teşkil etmektedir.


Söz konusu negatif ilerlemenin yavaşlatılması için sürdürülebilir ekonomi politikaları, girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi, kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, işçi haklarının güvence altına alınması, sosyal adalet ve özellikle kadınlar ve gençler için kapsayıcı istihdam fırsatlarının yaratılması gerekmektedir.

SANAYİ, YENİLİKÇİLİK VE ALTYAPI

“Dayanıklı altyapılar tesis etmek, kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek”.

 

Otonom gemiler ve liman sektöründeki gelişmeler gibi teknolojik ilerlemeler, dayanıklı altyapının inşası ve ulaştırma sektörünün etkin bir şekilde işletilmesi için kilit öneme sahiptir. DEHUKAM, bu amaç doğrultusunda, kapasite geliştirme girişimlerinde bulunulan, yasal ve düzenleyici çerçeveler oluşturulan ve Üye Devletler için bilgi ve deneyim alışverişi gerçekleştirilen bir platform sağlayarak SKA 9’a katkıda bulunmaktadır.

 

Denizcilik ve limancılık sektörlerindeki yatırım, büyüme ve gelişme, bir ülkenin mevcut başarısının ve gelecekte daha fazla başarı için planlama yaptığının açık bir göstergesidir. Bu doğrultuda, DEHUKAM, deniz yoluyla ticareti teşvik ederek, denizciliği destekleyerek ve ulusal denizcilik hatlarını belirleyerek; liman altyapısını ve verimliliğini geliştirerek; balıkçılığı yöneterek ve koruyarak, açık deniz enerji üretimini araştırarak ve hatta turizmi teşvik ederek ulusal ekonomiyi desteklemektedir.

EŞİTSİZLİKLERİN AZALTILMASI

“Ülkeler içinde ve arasında eşitsizlikleri azaltmak”.

Dünyanın en kırılgan ülkelerinin yarısının ekonomileri, zengin ülkelerin ekonomilerinden daha yavaş büyümektedir. Gelişmekte olan ülkeler uluslararası ekonomik karar alma süreçlerinde adil bir şekilde temsil edilmemektedir. Bu ülkelerin seslerinin ve katılımlarının güçlendirilmesi, daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir küresel ekonomik sistemin sağlanması açısından hayati önem taşımaktadır.


Hem ülke içinde hem de ülkeler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi için adil kaynak dağılımı, eğitim ve becerilere yatırım, sosyal koruma tedbirleri, ayrımcılığın önlenmesine yönelik çabalar, marjinal gruplara destek ve adil ticaret ve finans sistemleri için uluslararası işbirliği gerekmektedir.


DEHUKAM, gelişmekte olan ülkelere kapsamlı teknik iş birliği yardımı sağlayarak SKA 10’a katkıda bulunmaktadır. DEHUKAM bünyesinde denizcilik endüstrisini güvenli ve verimli bir şekilde işletmek için gereken teknik bilgi ve kaynaklardan yoksun olan hükümetlere ilgili uluslararası kural ve standartlara uyma becerisi kazandırmak bu amaç altında gerçekleştirilen faaliyetlerdendir. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİRLER VE TOPLULUKLAR

“Şehirleri ve insan yerleşimlerini kapsayıcı, güvenli, dayanklı ve sürdürülebilir kılmak”.

Sürdürülebilir şehirler ve toplumlar güvenli bir tedarik zincirine bağlıdır. Bu hedef altında gerçekleştirilen deniz emniyeti ve güvenliğini artırmaya yönelik çalışmalar, ulusal lojistik altyapının korunmasına yardımcı olmaktadır.


DEHUKAM, hem gemicilik hem de liman sektörlerini kapsayan sivil denizcilik endüstrisinin kendisini ve küresel deniz ticaretini korumak için neler yapabileceğine odaklanarak Üye Devletlerin deniz güvenliğini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Caydırıcılık, risk yönetimi ve tehdit transferi yoluyla önleyici güvenlik, küresel standartların yükseltilmesi ve limanların güvenliği, emniyeti ve verimliliği ile kıyı devleti ve liman yetkilileri için normların belirlenmesi üzerinde durulmaktadır.


Ayrıca uluslararası deniz trafiğinin kolaylaştırılmasına yönelik kapsayıcı ve sürdürülebilir çalışmalar ile, deniz yoluyla karışık göç, uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi, siber güvenlik ve kaçak yolcuların önlenmesi konularına da DEHUKAM bünyesinde yer verilmektedir.

SORUMLU ÜRETİM VE TÜKETİM

“Sürdürülebilir üretim ve tüketim kalıplarını sağlamak”.

Amaç 12’ye ulaşılması döngüsel ekonomi modellerinin, sürdürülebilir üretim uygulamalarının ve sorumlu tüketimin teşvik edilmesini gerektirmektedir. Bu yaklaşımlar, kaynak ve fosil yakıt kullanımını azaltmak, inovasyonu teşvik etmek, enerji tasarrufu sağlamak ve emisyonları azaltmak için sağlam düzenleyici çerçevelerin oluşturulması, mali teşvikler ve kamuoyu bilinçlendirme kampanyaları ile ortaya çıkmaktadır.


Dünya çapında sürdürülemez tüketim ve üretim kalıplarının yarattığı kriz, iklim değişikliği, doğa kaybı ve kirlilik gibi süregelen üçlü gezegen krizini körüklemektedir. Ülkeler çevre anlaşması yükümlülüklerini yerine getirirken ve çevresel bozulmayı ele almak için kapsamlı yaklaşımlar benimserken, fosil yakıtların üretimini ve tüketimini destekleyen kamu fonları 2015’ten bu yana üç kattan fazla artarak net sıfır emisyona geçişi engellemektedir. Bu noktada, SKA 12’yi gerçekleştirmeyi hedefleyen DEHUKAM bünyesinde, kaynak ve fosil yakıt kullanımını azaltmak, inovasyonu teşvik etmek, enerji tasarrufu sağlamak, emisyonları azaltmak ve döngüsel ekonomi yaklaşımını savunmak için ilgili kurumlarla iş birliği sağlanmaktadır.

İKLİM EYLEMİ

“İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek”.

İklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve seller şimdiden dünya çapında milyarlarca insanı etkilemekte ve küresel ekosistemlerde potansiyel olarak geri döndürülemez değişikliklere neden olmaktadır. Paris Anlaşmasında belirtildiği üzere, ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 1.5° C üzerinde sınırlandırılması için küresel sera gazı emisyonlarının 2025 yılından önce zirve yapması gerekmektedir. İklim değişikliği bilimini değerlendirmekten sorumlu BM organı olan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, daha sonra 2030 yılına kadar %43 oranında azalmalı ve 2050 yılına kadar net sıfıra düşmelidir.


Buna karşılık olarak ülkeler, ulusal olarak belirlenen katkılar yoluyla emisyonları azaltmaya ve iklim etkilerine uyum sağlamaya yönelik iklim eylem planlarını dile getirmektedir. Ancak, mevcut ulusal taahhütler 1.5° C hedefini karşılamak için yeterli değildir. İklim felaketine doğru bir devrilme noktasından sürdürülebilir bir gelecek için bir dönüm noktasına geçmek adına, deniz ekosistemleri için sektörler de dâhil olmak üzere birçok sektörde acil emisyon azaltımlarına ihtiyaç vardır.


İklim değişikliğine yanıt vermek çağımızın en büyük zorluklarından biridir ve DEHUKAM bu zorluğun üstesinden gelmek için çalışmalarına devam etmektedir. Bu süreçte DEHUKAM, iklim değişikliği ve etkileriyle mücadele için acil eylemde bulunulmasına yönelik BM SKA 13’ü destekleyerek iklim değişikliğine karşı küresel mücadeleye katkıda bulunmayı sürdürmektedir.

SUDAKİ YAŞAM

“Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir kullanmak”.

İnsan faaliyetleri, gezegenin en büyük ekosistemi olan okyanusları ve denizleri tehlikeye atmakta ve milyarlarca insanın geçim kaynaklarını etkilemektedir. Devam eden okyanus asitlenmesi ve artan okyanus sıcaklıkları deniz yaşamını tehdit etmekte ve deniz ekosistem hizmetlerini olumsuz etkilemektedir. Okyanuslar, deniz yaşamı için zararlı olan ve nihayetinde besin zincirine giren çoklu kirlilik kaynakları nedeniyle artan bir stres altındadır. Tüm bu olumsuzluklara ek olarak hızla artan balık tüketimi ve sektörü yönetmek için yetersiz kamu politikaları balık stoklarının tükenmesine yol açmıştır. Bu noktada, okyanus sağlığındaki düşüşle mücadele etmek için koruma çabalarının yoğunlaştırılması ve sürdürülebilir bir mavi ekonomi için çözümlerin benimsenmesi gerekmektedir. Bu, bütüncül doğal kaynak yönetimi ve ekonomik kalkınmayı desteklemek için kara, su, haliç, delta, kıyı, yakın kıyı ve okyanus ekosistemleri arasındaki bağlantıları doğrudan ele alan bir “kaynaktan denize” yaklaşımını içerir.


Denizlerin geniş alanları koruma altına alınmış olsa da daha yoğun çabalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, DEHUKAM’ın ekosisteme duyarlı demirleme teknikleri üzerine yaptığı çalışmalar da dâhil olmak üzere deniz koruma alanları projeleri ve denizi ve biyolojik çeşitliliğini korumaya yönelik diğer etkili, alan bazlı önlemler son yıllarda önemli ölçüde artmıştır.


Uluslararası deniz taşımacılığı dünya okyanusları üzerinde gerçekleştiğinden, uluslararası deniz taşımacılığının emniyet ve güvenliğinin artırılması ve gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesine yönelik tedbirler DEHUKAM bünyesinde geliştirilmekte ve SKA 14 amacınaparalel olarak yürütülmektedir. Bu noktada DEHUKAM’ın rolünün önemli bir parçası, denizciliğin hassas dengeyi bozmadan küresel ekonomiye katkıda bulunmaya devam etmesini sağlamaktır.  

KARASAL YAŞAM

“Karasal ekosistemleri korumak, iyileştirmek ve sürdürülebilir kullanımını desteklemek; sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak; çölleşme ile mücadele etmek; arazi bozunumunu durdurmak ve tersine çevirmek; biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek”.


SKA 15, insanlığın yaşam destek sistemi olarak biyoçeşitliliğin kritik öneminin altını çizmektedir. Bununla birlikte, ekosistemlerimizin kırılgan dengesi, ormanların durmaksızın tükenmesi, türlerin yok olmasındaki endişe verici oranlar ve kilit biyoçeşitlilik alanlarının korunmasındaki durgunluk nedeniyle tehlikeye girmektedir. DEHUKAM bünyesinde, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğin yanı sıra çölleşme, arazi ve toprak bozulması, kuraklık ve ormansızlaşma gibi küresel çevre sorunlarını ve krizlerini ele alan çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda, ülkeler biyoçeşitlilik değerlerini ulusal istatistik sistemlerine entegre ettikçe, bu zorlukları ele almak için ulusal ve uluslararası çabalar devam etmektedir.


İklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, kirlilik, çölleşme ve ormansızlaşma gibi çevre sorunlarının ve bunların altında yatan nedenlerin ve birbirleriyle bağlantılarının ele alınması, yerel, ulusal ve global düzeylerde yoğunlaştırılmış ve hızlandırılmış çabalar ile kapsamlı ve entegre bir yaklaşım gerektirmektedir. Bu kapsamda gıda ve diğer temel ihtiyaçların karşılanmasında deniz taşımacılığının önemi nedeniyle DEHUKAM, güvenli deniz seyrüseferi oluşturmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Limanlarda güvenliği güçlendirmek ve yasadışı sevkiyatların tespitini ve önlenmesini kolaylaştırmak için de çaba sarf edilmektedir.

BARIŞ, ADALET VE GÜÇLÜ KURUMLAR

“Sürdürülebilir kalkınma için barışçıl ve kapsayıcı toplumlar tesis etmek, herkes için adalete erişimi sağlamak ve her düzeyde etkili, hesap verebilir ve kapsayıcı kurumlar oluşturmak”.

 

Dünya genelinde her anlamda barışa ihtiyacımız var. Ancak küresel barış ve güvenliğe giden yol son yıllarda giderek daha karmaşık hale gelmiştir. Zorla yerinden edilme, zulüm, çatışma, şiddet ve insan hakları ihlallerinden kaçmak zorunda kalan 110 milyon insanı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. 2022 ve 2023 yılları arasında sivil kayıplar, “2030 Gündemi”nin kabul edilmesinden bu yana en yüksek artışını yaşamıştır. Dünya genelinde insan güvenliğine yönelik devam eden tehditler, sürdürülebilir kalkınma için hayati önem taşıyan barışçıl ve kapsayıcı toplumların çöküşünün ve dünyanın dört bir yanından ulaşan sayısız sesten gelen umutsuz barış çağrılarına kulak vermek için güveni yeniden tesis etme ve küresel barış ve güvenlik çerçevelerini güçlendirme ve yenileme ihtiyacının altını çizmektedir.

 

DEHUKAM, deniz ticaretinin küresel olarak güvenli, emniyetli ve çevreye duyarlı bir şekilde akışını sağlamak için deniz hukuku ile ilgili diğer kuruluşlarla iş birliği yapmaktadır. DEHUKAM tarafından sağlanan eğitimler ve konferanslardan yararlanan stajyerlerin ve personellerin, uluslararası deniz taşımacılığına yönelik küresel düzenleyici sistemleri başarılı bir şekilde uygulayabilmeleri adına temel kurumsal kapasiteyi sağlamaları amaçlanmaktadır.

AMAÇLAR İÇİN ORTAKLIKLAR

“Uygulama araçlarını güçlendirmek ve sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklığı canlandırmak”.

 

Sürdürülebilir kalkınma için küresel ortaklıklar finans, teknoloji, ticaret ve veri gibi kilit alanları kapsamaktadır. Kalkınma için mali kaynakların harekete geçirilmesi, internet bağlantısının genişletilmesi ve istatistik sistemlerinin güçlendirilmesi konularında karışık eğilimler söz konusudur. Son zamanlarda, birçok gelişmekte olan ülke, rekor düzeydeki resmi kalkınma yardımlarına ve küresel doğrudan yabancı yatırım ve işçi dövizi akışlarındaki güçlü toparlanmaya rağmen, salgının etkilerinden kurtulmak için mücadele etmektedir. Birbiriyle yarışan öncelikler ve sınırlı mali alan nedeniyle birçok ülke ekonomik toparlanmaya her zamankinden daha zor ulaşmaktadır.

 

Bu kalkınma hedefi doğrultusunda DEHUKAM, denizcilik ve okyanusla ilgili kurumlarla birçok ortaklık kurmakta ve denizcilik camiasının sürdürülebilir kalkınmasına önemli katkılarda bulunmaktadır.