Haberler

Kongo Cumhuriyeti ve Cabo Verde Cumhuriyeti Personellerine Yönelik Kapasite Geliştirme Programı Tamamlandı

5-9 Ağustos 2024 tarihleri arasında Kongo Cumhuriyeti ve Cabo Verde Cumhuriyeti personeline yönelik düzenlenen kapasite geliştirme programı eğitim faaliyeti, saha ve kurum ziyaretleri ile tamamlanmıştır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen program çerçevesinde, ülkelerinde diplomat, asker ve avukat olarak görev yapan personel, eğitimin ilk ayağında İstanbul’da DEHUKAM ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Deniz Hukuku Yaz Akademisi’ne katılım sağlamıştır.

Program kapsamında ayrıca, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, heyet Yeşilköy Balıkçı Barınağı’na bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Bunun yanı sıra, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü ve Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR) ev sahipliğinde tersanelere saha ziyaretleri yapılmıştır. Saha ziyaretlerinin ardından, heyet T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gemi trafik istasyonlarını (VTS) yerinde inceleme fırsatı bulmuştur.

İstanbul’daki programın ardından heyet, DEHUKAM ev sahipliğinde Ankara’da programına devam etmiştir. Bu kapsamda, T.C. Dışişleri Bakanlığı Kuzeydoğu Akdeniz Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ferit Orçun Başaran tarafından heyete Türkiye’nin öne çıkan deniz hukuku meselelerine ilişkin bir sunum gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, heyet TİKA’yı ziyaret ederek, TİKA’nın gerçekleştirdiği projeler hakkında Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Rahman Nurdun’dan kapsamlı bilgi edinmiştir. Ek olarak, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü heyeti ağırlayarak Türkiye’nin denizcilik faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapmıştır. Heyet son olarak T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Sayın Turgay Türkyılmaz tarafından kabul edilmiş ve Türkiye ile ilgili ülkeler arasındaki balıkçılık alanında işbirliği konuları ele alınmıştır.

Kapasite geliştirme programı, DEHUKAM ev sahipliğinde Kongo Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi’nin katılımıyla düzenlenen yemek programı ile sona ermiştir.

 

Programın başarıyla gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlarımıza ve heyet üyelerine teşekkür ederiz.